Strawność tłuszczu jest wysoka. Nie określono dokładnie koniecznej ilości tłuszczu w diecie, zarówno bowiem zawartość 4%, jak i 10-20%, a nawet 40% dawała dobre wyniki w karmieniu. Istotna jest zawartość w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla prawidłowych przemian metabolicznych niezbędne są kwasy arachidowy i linolowy. Ich brak powoduje zahamowanie wzrostu, zmiany patologiczne skóry i sierści oraz zwiększa podatność skóry na infekcje. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w tłuszczach naturalnych, tym niemniej przy jednostronnym żywieniu mogą wystąpić ich braki. Przyjmuje się, że kwas linolowy powinien stanowić 1% w diecie. Szczególnie bogate w ten kwas są oleje słonecznikowy i lniany; występuje on też w łoju wołowym, smalcu wieprzowym. Zapotrzebowanie na kwasy może wzrastać u suk szczennych.

Tłuszcze są drugim, podstawowym źródłem energii. Psy są zwierzętami mięsożernymi i stąd najbardziej naturalnym źródłem energii jest stosowanie w żywieniu tłuszczów zwierzęcych. Nie należy więc wystrzegać się tłustego mięsa. Ilość podawanego tłuszczu regulujemy jednak tak, aby stosunek do ilości podawanego białka nie został zachwiany. Kaloryczność tłuszczu jest duża i nadmiar w karmie może spowodować zatuczenie psów łakomych lub niedobór białka u psów wybrednych.
Najlepszym tłuszczem jest łój wołowy zawiera ono wyjątkowo mało kwasów tłuszczowych i choć jest źródłem witaminy A, to z powodzeniem można go zastąpić w karmie łojem zwierzęcym lub olejem roślinnym.